Potrzebne nam będzie
*Makaron krótki fusilli(świderki) lub farfalle(kokardki)
*pieczarki
*tarty ser żółty(np. gołda, edamski, mix do pizzy)
*kiełbasa
*czosnek granulowany
*cebula
*sól(opcjonalnie)
*pieprz
*brytfanka lub naczynie żaroodporne, do którego pojemności sami musimy dobrać ilość składników. Pieczarek proponuję policzyć więcej bo zmniejszą swoją objętość
Co zrobić:
1. gotujemy makaron, jeśli nie lubimy rozgotowanego makaronu warto go trochę nie dogotować, a wtedy dojdzie nam bardzo ładnie w piekarniku
2. ustawiamy piekarnik do nagrzania na około 180C
3. kroimy pieczarki w plasterki i cebulkę w piórka(chyba, że mamy chęć drobniej), następni przesmażamy, najlepiej razem, potem i tak będziemy razem je mieszać
4. kroimy kiełbasę w plasterki lub dużą kostkę.
5. ugotowany makaron, kiełbasę i pieczarki z cebulką wrzucamy do brytfanki, doprawiamy według uznania czosnkiem granulowanym solom i pieprzem, dokładnie mieszamy, możemy dodatkowo wrzucić ser do środka i pomieszać.
6. posypujemy serem i zapiekamy około 45 minut
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz